Direktlänk till inlägg 9 november 2008

Husse skriver om Tindras första älgar

Av Astrid - 9 november 2008 15:23

Älgjakt Stockfors 2008-11-09, söndag. Inte utan min unghund.  

Jakten på Stockfors hade gått trögt under oktober. Dåligt med älgkontakt i kombination med tre unghundar gav magert resultat. Denna helg var jaktledarens unghund i höglöpen och hund nummer två:s matte var på kurs i Luleå. Återstod min unga tik Tindra, på knappt 10 månader.

 

Jakt på lördag och söndag. Lördagens jakt hade gått segt. På eftermiddagen var Tindra rätt slak, men när vi fick fatt i en järpkull blev det full fart. Konstigt.

 

På söndagmorron hade någon uppmärksammat att älgar betat längst en skogsbilväg söder om Ryggberg. Vi satte ut passare och jag letade rätt på spåren. Det var svårt att se vart älgarna tagit vägen så jag släppte hunden direkt på platsen. Efter några sökvändor på 10 minuter vardera så kom hunden till mig och snurrade runt ett tag. Hon sökte sig längst ett smalt fällt västerut. På 150 meters håll vände hon sig om och tittade långt efter mig. Jag gick dit och fann att hon spårade en tätt tung älg med breda klövar. Inte så långa. En tjur kanske. Jag började spåra jämte hunden. Det gick sakta eftersom marken endast hade ett fjun till spårsnö. Efter 100 meter hade djuret legat och man kunde se på avtrycken att det var en tjur. Kall spillning visade att spåret inte var alldeles färskt. Jag spårade vidare men det gick så sakta så jag gav upp. Jag gick en lov runt för att försöka hitta ett utspår. Hunden hade varit i kontakt med mig av och till, men nu hade jag inte sett henne på ett tag. Jag ställde mig på en hög sten för att vänta in hunden. Hon var på 500 meters avstånd enligt pejlutrustningen. Det var dödstyst i skogen förutom det tinnitus-ljud som alltid hörs men som man struntar i. Efter ett tag small det två skott vid passet uppe på Ryggberget. Måste vara Tobbe. Efter några ögonblick ropade Tobbe på radion att jag skulle komma. Han hade fått eldavbrott och ville ha hjälp. Jag tänkte inte utan min unghund”, och sa lite kort att min hund var borta och att jag väntar in henne innan jag kommer. - ”Men det är ju hon som skäller härHör du inte skallet”?

-”Nää, är det min hund”? Javisst sa Tobbe. Jag sa att jag kommer.

Jag trodde ändå att det var en hund från Tällberg. (De har alltid bra hundar). Jag tog upp min pejlutrustning för att kolla. Den indikerade skall!  Nu blev det lite bråttom. Efter ett tag hörde jag hundskallet. Marschen uppför berget gick halvtungt men framåt. Efter ett tag var jag framme och kunde avfånga älgen. Hunden skällde hela tiden så det var inte svårt att hitta fram.

 

Upptaget hade varit 500 meter väster om Tobbe. Via gångstånd hörde Tobbe att det drog sig mot honom. Älgarna gick rakt i pass. Vid första skottet föll den ena älgen direkt och Tindra fortsatte att skälla på älg nummer två. Tobbe sköt och älgen nummer två ramlade ihop. Den visade svaga livstecken, men när Tobbe laddade om uppstod ett fel på geväret så det gick inte att skjuta mera. Jag avslutade jakten när jag kom fram.

 

Det var en 16- och en 11-taggare som fått bita i gräset. Många hundägare tycker säkert att ett hundarbete på 15 – 20 minuter och lite till inte är något, men inget gick fel. Vad mer fanns att göra?

En lyckad jakt för en unghund som om 5 dagar blir tio månader.

  Stockfors 2008-11-09Lars-Gunnar Larsson

/Hundägare/

 
ANNONS
 
Corina

Corina

18 november 2008 10:09

Grattis ! Tio månader och redan så duktig älghund.Saknar jakten med gråhund när jag läser om Tindras utveckling ! Men jag inser ju också att jag måste ha mera mark för att hålla en gråhund sysselsatt.Så jag får hålla mig till vakjakt och smygjakt på rådjur tillsvidare....en jakt som jag alltid har gillat:) Kram !

http://wanilla.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Astrid - 31 januari 2011 08:39

Ser att jag inte skrivit här på länge Jakten under hösten belv en älg för Tindra Hon var efter älg flera gånger men älgen stack över Stockforsälven Husse var inte den piggaste under året jakt heller för i slutet av säsongen så blev han tvungen ...

Av Astrid - 3 november 2009 10:56

Ja nu är det längs sedan jag skrev här ,men känner att jag måste uppdatera lite Mycket har hänt sedan Tindra kom bort ett drygt dygn från husse under jakten till att ha lärt sig vad jakten går ut på Hon söker bra och kommer tillbaka till husse nu...

Av Astrid - 18 april 2009 13:07

Tindra började löpa den 6 april och har blivit väldigt lugn. Hon drar inte längre i kopplet och är inte lika lekfull längre . Så jag hoppas att det är bara tillfälligt  Hon leker alltid med två saker samtidigt sina gosedjur och en boll . Hon fällde...

Av Astrid - 2 mars 2009 16:40

Temperaturen hemma var – 22 grader. Jag muttrade om kyla och frun föreslog att vi skippar utställningen. Jag ville ändå fara. Vi kunde ju vända och åka hem om det kändes för kallt. 175 km enkel väg kändes som en fin utflyktstur ändå. På utstäl...

Av Astrid - 1 mars 2009 20:14

När vi vaknade i morse så var det minus 22. Först så tänkte jag att vi skippar utställningen ,hon är ändå för liten. Men vi åkte iväg och det blev allt kallare efter vägen. Efter lång väntan så var det vår tur När domaren mätte Tindra så visade det ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se