Direktlänk till inlägg 2 mars 2009

Överkalix 2009-03-02. Hundutställning, Älghundar

Av Astrid - 2 mars 2009 16:40

Temperaturen hemma var – 22 grader. Jag muttrade om kyla och frun föreslog att vi skippar utställningen. Jag ville ändå fara. Vi kunde ju vända och åka hem om det kändes för kallt.

175 km enkel väg kändes som en fin utflyktstur ändå. På utställningsplatsen var det – 24 grader…

Väl framme och efter anmälan så var det som vanligt.

Ovan vid skönhetstävlingar som jag är, visste jag inte alls när vi skulle in för bedömning. Starten gick ca 09.00

Tiden gick och solen kom fram och värmde en del. Vi skulle delta i ring 2 efter Hälleforshundar, Östsibiriska lajkor i Juniorklass, Unghundsklass resp Jaktklass. Tikar och hannar.

Jag kollade in hur man skulle bete sig i ringen. Alla hundar kallas in i ringen först för översiktsbedömning och mätning. Sedan blev var och en granskad med gång, löpning och annat.

Jag noterade att laikorna fick många avdrag för långa, spetiga öron, ögonfärg mm. Jag slötittade och uppmärksammade plötsligt fina domarbedömningar. ”Mycket bra huvud. Mörka ögon… Lagom stora öron. Bra mask, hals och rygglinje. Bra ordinära vinklar och ben.  Bra tassat (fötter), päls, färg och svans. Bra rörelser”. Jag såg att allt stämde in. Men hur kunde domaren bedöma päls och öron? Hon hade ju en snygg röd kappa på sig och en vit luva som skymde öronen. Jag kom på mig att domarens kommentarer lika gärna kunnat gälla damen som höll i kopplet.

Min hund då? Det var 14 deltagare i ”Gråhund Tikar Juniorklass”. Var inte alla andra hundar finare än min hund?

Fast inte päls och huvud väl? 

Vid första uppställningen tyckte jag att domaren endast gav min hund en kort blick. Jaha, duger hon inte?

Det var lite krångel att mäta mankhöjden också. Dålig början. Sedan kom den individuella delen.

Jag hörde domarens kommentarer … om mask, hals och rygglinje. Bra rörelser… Satt inte mitt löpsteg från förr ännu där?

Det kändes som det var mig själv som betygsattes. Så är det nog också till en del. Jag insåg då att jag nog inte kan mäta mig med hon med laikan…

 

Det gick ändå bra trots mina lufsande löpsteg i skoterskorna. Vi fick ett förstapris (tillsammans med mer än halva gänget).

Dessutom tvåa i klassen och hederspris. Resultatet känns bra, men man ska ha i åtanke att detta är en ”bedömningssport” där domaren för dagen tyckte att min hundtyp var OK. Vid nästa utställning kan annat gälla.

L-G

 
ANNONS
 
Marketta

Marketta

3 mars 2009 23:01

Har ju gått på utställningskurs för Gerard O`Shea förra sommaren. Han sa att av hela den tiden man är i ringen så tittar domaren på din hund i ca 2 minuter. Så då gäller det att hunden står fint hela tiden, för du vet ju inte när domaren tittar på just din hund.

Kramizzar
Marketta

http://colliekompisarna.bloggagratis.se

 
Corina

Corina

7 mars 2009 14:49

Utställning är utställning...bedömningen kan verkligen variera. Nu är hon ju fortfarande ung den lilla tösen så jag tycker resultatet var verkligen bra.Kram !

http://alltingochingenting.corina.se

 
A-C

A-C

16 april 2009 09:26

Jasså Tindra har egen blogg hon! Mina filurer får allt trängas med mig :-)) Kram A-C

http://acin.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Astrid - 31 januari 2011 08:39

Ser att jag inte skrivit här på länge Jakten under hösten belv en älg för Tindra Hon var efter älg flera gånger men älgen stack över Stockforsälven Husse var inte den piggaste under året jakt heller för i slutet av säsongen så blev han tvungen ...

Av Astrid - 3 november 2009 10:56

Ja nu är det längs sedan jag skrev här ,men känner att jag måste uppdatera lite Mycket har hänt sedan Tindra kom bort ett drygt dygn från husse under jakten till att ha lärt sig vad jakten går ut på Hon söker bra och kommer tillbaka till husse nu...

Av Astrid - 18 april 2009 13:07

Tindra började löpa den 6 april och har blivit väldigt lugn. Hon drar inte längre i kopplet och är inte lika lekfull längre . Så jag hoppas att det är bara tillfälligt  Hon leker alltid med två saker samtidigt sina gosedjur och en boll . Hon fällde...

Av Astrid - 1 mars 2009 20:14

När vi vaknade i morse så var det minus 22. Först så tänkte jag att vi skippar utställningen ,hon är ändå för liten. Men vi åkte iväg och det blev allt kallare efter vägen. Efter lång väntan så var det vår tur När domaren mätte Tindra så visade det ...

Av Astrid - 19 februari 2009 14:36

Klart och kallt. Minus 15 – 17 grader. Vi anlände till Älvsbyn klockan 09.30, nittio minuter före start. Sonen Håkan, frun, gråhundstiken Tindra och jag. Vi hade förvallat skidorna tidigare hemma. De sista lagren kallvalla lade vi på timmen för...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se